SVIM MEDIJIMA

 

Molimo u interesu javnosti objaviti slijedeće priopćenje:

 

Suci nisu svete krave

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca predvođene predsjednicima sudova Vladimirom Gredeljom i Đurom Sessom ocijenili su na svojoj tiskovnoj konferenciji od 25.04.2003. god. da nove odredbe Kaznenog zakona, koje predviđaju kazne za suce koji kršeći zakon svjesno presude u korist ili na štetu jedne od stranaka u postupku, za njih nisu prihvatljive. Drugim riječima suci koji prihvate da donesu presudu po narudžbi jedne od stranaka u postupku ne bi trebali kazneno odgovarati. To je smiješno da nije tragično i k tome dolazi upravo od predstavnika sudačke profesije.

Za ilustraciju navodimo da zakon u SR Njemačkoj, koja je nesumnjivo pravno najuređenija država Europske unije i čija članica RH želi postati, predviđa kaznu do 5 godina zatvora za suce koji kod donošenja sudačke odluke svjesno prekrše zakon (RECHTSBEUGUNG, čl. 339 Kaznenog zakona SRNJ) i k tome su obvezni nadoknaditi štetu oštećenoj stranci (čl. 839 Građanskog zakona), bez obzira da li se radi o namjeri ili samo nemaru.

Nije dovoljno što pravosudni lobi nekažnjeno terorizira građane RH dugotrajnošću i nepredvidivosti sudskih odluka, nego ti isti predstavnici traže da im se dozvoli izricanje presuda po narudžbi bez ikakvih sankcija.

Oštro osuđujemo ovakav javni istup predstavnika Udruge hrvatskih sudaca, te ovim pozivamo sve civilne udruge kao i pravne i fizičke osobe u Hrvatskoj da se pridruže našoj osudi.

 

JURIS PROTECTA

udruga za pravnu zaštitu

Zlatko Zeljko, predsjednik

info@jurpro.hr