Državno natjecanje mladi tehničara u Dubrovniku

Od 25. do 29. travnja 2007. godine u gradu Dubrovniku održano je 49. državno natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske koje je okupilo 309 natjecalja iz svih hrvatskih županija,.

49. Državno natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske organizirala je Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture te domaćini Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i OŠ Ivana Gundulića, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Svečano otvaranje, na kojem su se nazočnima obratili ravnateljica škole domaćina, gospođa Mare Papac, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i društvene djelatnosti i član poglavarstva Grada Dubrovnika Miho Katičić, dožupan Dubrovačko – neretvanske županije Mišo Galjuf, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić i predstojnica podružnice Split Agencije za odgoj i obrazovanje Vesna Marović, održano je Kazalištu Marina Držića i bilo popraćeno prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojeg su pripremili bivši i sadašnji učenici OŠ Ivana Gundulića. Natjecanje je otvorenim proglasio pomoćnik ministra za zajedničke programe u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa profesor Martin Oršolić.

 

Već tradicionalno, natjecanje je okupilo mlade natjecatelje osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz raznih područja tehnike: graditeljstvo, prometna tehnika, elektrotehnika, strojarstvo, robotika, vožnja robotskih kolica, radioorjentacija, zrakoplovno modelarstvo, raketno modelarstvo i fototehnika. Većina spomenutih područja (graditeljstvo, prometna tehnika, elektrotehnika, strojarstvo, robotika i fototehnika) uključivala je pismenu i praktičnu provjeru znanja u prostorijama OŠ Ivana Gundulića. Za provedbu natjecanja u radioorjentaciji, raketnom modelarstvu i zrakoplovnom modelarstvu bilo je potrebno osigurati veće otvorene prostore. Natjecanje u radioorjentaciji održano je na igralištu škole domaćina, dok je prostrana livada u Konavlima bila mjesto održavanja natjecanja iz raketnog i zrakoplovnog modelarstva (spomenuta natjecanja imala su mnogo dinamičnosti i uzbuđenja, a svemu tome pridonijeli su i promjenjivi vremenski uvjeti).

 

U vrijeme trajanja natjecanja organizirano je i nekoliko radionica kojima je mogao prisustvovati svatko željan novih znanja i praktičnih iskustava. Ovdje valja istaknuti organizirane radionice fotografije, radionice raketnog i zrakoplovnog modelarstva te radionicu na temu „Radioamaterizam i radioorijentacija za mlade tehničare“. Kada se tome pridodaju izložbe fotografija otvorenih za javnost te razgledavanje stare dubrovačke jezgre uz stručno vodstvo, može se zaključiti da je organizator uspio u nakani da ovo natjecanje učini zanimljivim i poučnim.    

 

U natjecateljskom dijelu 18 mladih tehničarki i tehničara iz osnovnih škola i klubova Zajednica tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije pozvano je da sudjeluju na državnom natjecanju. predstavila se s koji su je više nego uspješno predstavili. Od spomenutog broja pozvanih 6 natjecatelja su članovi sekcija ili klubova Zajednice tehničke kulture Križevci koji su postigli sljedeće rezultate:

 

-          Dominik Sopić, član Kluba radioorijentacije „Antena“ ZTK Križevci osvojio je 1. mjesto na natjecanju u radioorjentaciji u kategoriji osnovnoškolaca (mentori Tomislav Mudrić i Ante Starčević),

-          Mihael Nemčić, član Kluba radioorijentacije „Antena“ ZTK Križevci osvojio je 6. mjesto na natjecanju u radioorjentaciji u kategoriji srednjoškolaca (mentori Tomislav Mudrić i Ante Starčević),

 

-          Slaven Orejaš, član Kluba robotike „Senzor“ ZTK Križevci osvojio je 4. mjesto na natjecanju iz prometne tehnike u kategoriji srednjoškolaca (mentor Zoran Kovač),

-          Luka Anđelić, član Kluba robotike „Senzor“ ZTK Križevci osvojio je 13. mjesto na natjecanju iz elektrotehnike u kategoriji srednjoškolaca (mentor Zoran Kovač),

-          Martin Kranjčević, član Kluba robotike „Senzor“ ZTK Križevci osvojio je 13. mjesto na natjecanju iz strojarstva u kategoriji srednjoškolaca (mentor Zoran Kovač),

-          Matija Sušnjić, član Aero kluba „Dragutin Novak“ ZTK Križevci osvojio je 9. mjesto na natjecanju iz zrakoplovnog modelarstva u kategoriji osnovnoškolaca (mentori Saša Pećinar, Boris Seleš i Goran Širola).

 

 

Postignuti rezultati potvrđuju da su hvale vrijedna nastojanja ZTK Križevci da mlade aktiviraju u raznim programima svojih sekcija i klubova.

Ovim vrlo vrijednim uspjesima križevačke tehničke mladosti treba pridodati i činjenicu da jedan dio natjecatelja već dugi niz godina redovito sudjeluje na državnom natjecanju mladih tehničara te osvajaju zapažene rezultate, što samo govori o velikom uloženom trudu i kontinuitetu rada i da uspjeh zasigurno ne dolazi slučajno.

Zbog očiglednog smanjenja takve vrste programa u školama potrebno je omogućiti da mladi imaju mogućnosti da se tehničkim aktivnostima bave u izvanškolskim programima koje organiziraju organizacije tehničke kulture.

Križevci su grad koji u vrlo skromnim prostornim i materijalnim uvjetima ima dugu tradiciju razvijanja tehničke kulture mladih u izvanškolskim aktivnostima i zato je za očekivati da će odvijanje tih aktivnosti biti u kvalitetnijim uvjetima.

 

Iz križevačkih škola sudjelovala je i Iva-Lucija Krnjić, učenica 7. razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci i osvojila 18. mjesto u području graditeljstva u kategoriji osnovnoškolaca (mentorica Sandra Vurnek).

 

Iskrene čestitke križevačkim mladim tehničarima i njihovim mentorima, te mnogo uspjeha i ustrajnosti u daljnjem radu kojeg valja okruniti na sljedećem jubilarnom 50. državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske.