alkohol

dokumenti

droge

kontakt

krivotvorine

zakonski propisi

zaštitita imovine

 

DROGE

Zlouporaba droga je problem koji može pogoditi svakog mladog čovjeka, a time i njegovu obitelj. Posljedice koje droga uzrokuje pojedincima, obiteljima i zajednici smatraju se jednim od najtežih sociopatoloških pojava današnjice.

Droga je problem koji se ne događa drugima, svaka mlada osoba je u mogućnosti doći u dodir s drogom, bez obzira da li raspolaže s puno ili malo novca, je li odgojena strogo ili popustljivo.

 Motivi mladih osoba koji započinju s uzimanjem droge su mnogi i različiti: radoznalost, težnja pripadnosti vršnjacima, nesposobnost da se riješe konfliktne situacije i slično.

 Najviše se troše proizvodi konoplje tip droga (lišće konoplje-marihuana, hašiš), heroin, međutim posljednjih godina izraženije je zanimanje mlađe populacije potrošača za sintetičkim drogama, poglavito LSD i Ecstasy.

 Sprečavanje zlouporabe droga vrlo je složena djelatnost u kojoj se zahtjeva dobro poznavanje problematike i neprekinuto i zajedničko djelovanje svih društvenih čimbenika kako na planu sprječavanja potražnje za drogom (prevencija) tako i na planu onemogućavanja ponude droga (represija).

 Najbitniji čimbenik uspješnih preventivnih djelatnosti jest rano otkrivanje problema tj. kontakta mladih osoba sa drogom, odnosno potrošačima droge a da bi bili u tome uspješni potrebno je :

 -znati prepoznati određenu vrstu droge

-poznavati učinke pojedinih vrsta droge u tjelesnom i psihičkom smislu

-znati prepoznati znakove koji ukazuju da osoba troši određenu vrstu droge.

 

Uz pojavu droga veže se i pojam ovisnosti a ovisnost može biti:

 -PSIHIČKA- stanje u kojem sredstvo ovisnosti izaziva osjećaj zadovoljstva i psihičku potrebu za povremenim ili trajnim trošenjem droge, kako bi se izazvalo zadovoljstvo i otklonila nelagoda.

-FIZIČKA- stanje u kojem se organizam prilagodio na sredstvo ovisnosti, a koje se očituje izuzetnim teškoćama, ako se uzimanje sredstva ovisnosti – droge prekine. Te teškoće nazivaju se SIMPTOMI APSTINENCIJSKE KRIZE npr. povraćanje, znojenje, bolovi u udovima i sl.

 Ovisno o vrsti droge tijekom kraćeg vremenskog razdoblja razvit će se jedna ili obje ovisnosti.

   

ŠTO SU DROGE

Droge su  sirovi, napola prerađeni proizvodi biljnog, životinjskog ili mineralnog podrijetla, koje su od davnina služile za izradu lijekova. S vremenom se pojam droge ograničio na OPOJNE (narkotske) DROGE i neke druge sintetski izrađene tvari koje djeluju na središnji živčani sustav, te je u uporabi i izraz PSIHOTROPNE TVARI.

 Ukratko, opojnim drogama smatraju se proizvodi i supstancije prirodnog ili umjetnog podrijetla čijom se uporabom mogu stvoriti stanja ovisnosti koja mogu izazvati oštećenja zdravlja ili na drugi način ugroziti ljudski integritet u FIZIČKOM SMISLU – PSIHIČKOM SMISLU – SOCIJALNOM SMISLU.

PODJELA DROGA

KONOPLJA TIP DROGA

Konoplja ili marihuana (lišće i tučci ženske biljke) zelene je boje, nakon berbe se suši, potom mrvi, prepoznatljivog je mirisa na sušeno sijeno.

 
HAŠIŠ-izlučena smola, najčešće ga nalazimo u obliku pločica (kao čokolada), smeđe je boje i svojstvenog mirisa na sušeno sijeno, ali znatno jačeg od lišća konoplje.

Znakovi koji upućuju na zlouporabu

 Potrošače je teško raspoznati ako trenutno nije pod utjecajem droge, (zakrvavljene oči, gubitak percepcije i osjećaja za vrijeme).

Ove droge se konzumiraju pomoću lula, vodenih lula takozvanih nargila koje mogu biti od različitih materijala (staklo, mesing), cigaretnih papirića takozvani JOINT (cigareta ispunjena duhanom i drogom).

Papirići za omatanje JOINT-a

Pribor za pušenje hašiša i lišća

DJELOVANJE- kao i kod alkohola javlja se smanjena/oduzeta sposobnost upravljanja vozilom, moguće su pojave halucinacija.

 OPASNOST- oštećenje dišnih putova, poremećaj sposobnosti pamćenja i učenja te se javlja ovisnost.

 

HEROIN

 Bijeli, žućkasti do smeđi prah koji može biti u obliku grumena kad izgleda kao kamen.

 Pribor za uzimanje heroina ovisi o načinu trošenja:

a)ako se troši šmrkanjem, tada korisnik posjeduje malu cjevčicu koja može biti metalna, plastična ili sfrkana novčanica, kao i prigodnu kutijicu u kojoj se nalazi droga ili je zamotana u papirnati/staniol paketić takozvani pis, piz ili šut

 b)u slučaju intravenoznog uzimanja osoba posjeduje:

            -papirnate ili staniol paketiće u kojima se nalazi droga

            -staklene ili plastične injekcije za iniciranje droge

            -limunska kiselina

            -čađava žlica ili čep od boce za podgrijavanje otopine heroina

            -traka ili gumena cjevčica za podvezivanje vene

            -šibice, upaljač ili svijeća za podgrijavanje otopine

 Pribor za inficiranje

Konzumenti heroina nerijetko posjeduju i veći broj liječničkih recepata za lijek Heptanon, tablete, vatice s tragovima krvi, iskorištene injekcije.

 ZNAKOVI- tragovi uboda igle na rukama ali i nogama i stopalima, jako sužene i fiksirane zjenice, upaljene i suzne oči, iscrpljen izgled, letargičnost.

 DJELOVANJE- daje osjećaj opuštenosti, ima narkotizirajuće djelovanje uz istodoban osjećaj sreće, kod pojave apstinencijske krize dolazi do mučnine, povraćanja, proljeva, pojave grčeva u udovima, ubrzano disanje, intenzivno znojenje, nemira, nervoze, koža je hladna i naježena.

 OPASNOST- zaraza nesterilnim iglama (hepatitis, AIDS), predoziranje i ovisnost.

 

KOKAIN

 Bijeli kristalasti prah koji izgledom asocira na šećer u prahu. Upotrebljava se kao i heroin.

Kokain Pribor za šmrkanje

 ZNAKOVI- malene bočice s bijelim prahom, staklene ili metalne cijevčice, često trljanje nosa, crvena iritirana okolina nozdrve nosa, iscjedak iz nosa.

 DJELOVANJE- pretjerana aktivnost i govorljivost, potisnuta glad i žeđ, smanjena potreba za snom, ekscitiranost i euforičnost, povišeni krvni tlak i brzina pulsa.

 OPASNOSTI- oštećenje sluznice nosa i nosne hrskavice, razvoj osjećaja tjeskobe i straha, manija proganjanja, srčani napadi, oštećenje pluća i ovisnost.

 

LSD

Uglavnom se radi o bijelom do žućkastom prahu koji se pojavljuje u obliku tableta ili kao želatinom premazane privlačne, raznobojne perforirane sličice nalik na poštanske marke.

 ZNAKOVI- posjedovanje kapsula, sitnih kristalića poput glavice pribadače, šarene sličice nalik na poštanske marke.

DJELOVANJE- javljaju se halucinacije koje se mogu odnositi na sva osjetila i gubitak osjećaja za vrijeme.

OPASNOSTI- panična stanja, ružna priviđenja tijekom kojih može doći do samopovređivanja ili samoubojstva, može doći do promjene osobnosti konzumenta i ovisnost.

STIMULANTI (AMFETAMINI I NJIHOVI DERIVATI – ECSTAZY)

 Tablete koje se pojavljuju u širokom spektru boja i oblika, različitih veličina. Najčešće na površini imaju utisnut neki lik (ptica, boja karte, srce, zrakoplov i sl).

 ZNAKOVI- posjedovanje šarenih tabletica, kapsula, nošenje bočica s vodom.

 DJELOVANJE- razgovorljivost, hiperaktivnost, izrazito dobro raspoloženje nakon čega slijedi depresija, dehidracija-pojačano znojenje

OPASNOSTI- poremećaji u radu srca, moždani udar i paraliziranost te smrtni slučajevi. 

SREDSTVA ZA UDISANJE

Tvornička ljepila (neostik), benzin i nitrolakovi.

 ZNAKOVI- prisutnost papirnatih ili plastičnih vrećica, krpa s tragovima sasušenog lijepila ili benzina, miris na određeno otapalo u dahu i odjeći, sekrecija iz nosa, suzne oči, zamuckivanje.

 DJELOVANJE- glavobolje, mučnine, vrtoglavice, teturanje.

 OPASNOSTI- gušenje, oštećenje mozga, iznenadna smrt . 

 

ZAJEDNIČKI ZNACI ZLOUPORABE DROGA

 -Izbjegavanje obveza, promjene u ponašanju, smanjena uspješnost u školi i na poslu

 -Tjelesna slabost i loš izgled

 -Nemarno oblačenje, zanemarivanje osobne higijene 

-Nošenje tamnih naočala kad to nije potrebno (noći, u prostorijama)

 -Prikrivanje tragova uboda na rukama (uporaba kozmetičkih sredstava ili nošenje dugih rukava ljeti)

 -Druženje s osobama za koje se zna da troše drogu

 -Obrambeni stav prema drogama

 -Negativne promjene i neuobičajeno ponašanje

 -Posuđivanje novca od različitih ljudi, nestanak stvari iz kuće, krađe predmeta.

  

ŠTO UČINITI

 Prije svega mladim ljudima odvratiti pozornost, odnosno umanjiti zanimanje za sredstva ovisnosti. Ukoliko to ne mogu sami, pomoći im u organizaciji slobodnog vremena te im u tom sklopu omogućiti bavljenje različitim aktivnostima (šport, gluma, umjetnost…).

 Osim roditeljske inicijative, potporu bi svakako trebala dati  i škola kao i ine ustanove lokalne zajednice.

 Ako primijetite da osoba iz vaše okoline troši neku vrstu droge, odnosno uočite neku od gore opisanih indicija, na oklijevajte započeti razgovor s tom osobom a pogotovo ako se radi o vašem prijatelju. I sami ćete vjerojatno biti pod utjecajem različitih osobnih emocija, upita i stavova.

Da biste pomogli ovisniku, ali i sebi, možete se obratiti različitim ustanovama i organizacijama. Možete se posavjetovati s obiteljskim liječnikom u domu zdravlja, obratiti se župniku u svojoj župi ili školskom pedagogu.

 I NA KRAJU AKO VAM NETKO PONUDI DROGU ZA KONZUMACIJU RAZMISLITE DA LI ĆETE KRENUTI U PAKAO DROGE ILI ĆETE SLUČAJ PRIJAVITI.

 

  Policijska postaja Križevci, Grdenićeva 3   48260 Križevci    (048 656 839