alkohol

dokumenti

droge

kontakt

krivotvorine

zakonski propisi

zaštitita imovine

 

KRIVOTVORINE

ORIGINAL

 

 

PAPIR

Novčanica od 1000 kuna tiskana je na bijelom papiru, s vodenim znakom, zaštitnim končićima i kovinskom niti ugrađenima u papirnu masu.

 TISAK

 Jasni crteži i boje. Natpisi, crtež portreta, oznake nominalne vrijednosti i mikropismo reljefni su (ispupčeni) što se osjeti pod vrhovima prstiju. Natpisi tiskani mikropismom jasni su i čitljivi (tekst himne i natpisi na licu novčanice) 

 gledajte strukturu pod povećalom                          

provjerite mikrotisak !

 

CRTEŽ PORTRETA

 Crtež portreta otisnut je neisprekidanim jasnim linijama, tamnih nijansi. Crtež portreta uklopljen je u crtež podloge, nema obrubljenosti crteža portreta ili razdvajanja od crteža podloge.

 VODENI ZNAK

 Vodeni znak ugrađen je u papirnu masu i smješten u središnji dio bijele površine te je vidljiv prema svijetlu. Crtež portreta u vodenom znaku istovjetan je crtežu portreta na novčanici. Konture crteža portreta u vodenom znaku prozirne su sivkastih nijansi.

 ZAŠTITNA NIT

Zaštitna kovinska nit ugrađena je u papirnu masu, a vidljiva je u nekoliko prozorčića srebrnastog sjaja, unutar kojih se vidi, djelomično ili u cijelosti, otisnut natpis u negativu 1000 HK, naizmjence okrenut ili prema portretu ili prema središnjem dijelu novčanice. Gledajući prema svjetlu, može se vidjeti kontinuirana nit ugrađena u papirnu masu. 

 

 SKRIVENI NATPIS

 Dubokim je tiskom unutar okomitog pravokutnika, s desne strane portreta, otisnut skriveni natpis KUNA. Natpis je vidljiv tek kad se novčanica drži plošno u visini očiju te kad se usmjeri prema svjetlu i u tom položaju polagano okreće.

 skriveni natpis

  PROVIDNI PROZORČIĆ

 Unutar kvadratića na licu i naličju novčanice otisnuti su trokutasti elementi. Kada se novčanica promatra prema svijetlu, trokutasti se elementi međusobno poklapaju i dopunjuju tvoreći slovo H

 

 FLUORESCENCIJA

 Originalna novčanica osvijetljena ultraljubičastim svjetlom pokazuje sljedeće svijetle dijelove:

 -plavkastosiva i plava boja na licu te crvena i ružičasta na naličju fluoresciraju

-oznake serije i serijskog broja fluoresciraju u zelenoj boji

-zaštitni končići u papirnoj masi svijetle plavom, žutom i crvenom bojom.

 Papir originalne novčanice osvijetljen ultraljubičastom svjetlošću upija ultraljubičasto svjetlo i odaje mat tamnoljubičasti ton.

novčanica pod UV svjetlom

 

 KRIVOTVORINA I KAKO JE PREPOZNATI

 

 

                      

      

       

  

                

PAPIR

            Krivotvorena novčanica tiskana je na žućkastom papiru izrazito sjajne površine, bez ugrađenog vodenog znaka, zaštitnih končića i kovinske niti u papirnoj masi.

            TISAK

            Mutni crteži i boje u podlozi. Natpisi, crtež portreta, oznake nominalne vrijednosti i mikropisma glatki su na dodir vrhovima prstiju, bez ispupčenja. Tekst tiskan mikropismom mutan je i nečitljiv.

            CRTEŽ PORTRETA

            Crtež portreta isprekidanih je točkastih linija, sivkaste nijanse. Vidljiv je pomak crteža portreta u odnosu prema podlozi, što je rezultiralo preklapanjem obodnih linija crteža portreta i podloge. Portret je obrubljen uskim zamrljanim pojasom ili je razdvojen od podloge uskim, neotisnutim pojasom.

            SKRIVENI NATPIS

            Skriveni natpis KUNA na krivotvorini nije vidljiv zato što nije otisnut.

            VODENI ZNAK

            Vodeni znak imitiran je dotiskivanjem na naličju krivotvorene novčanice, u donjem dijelu žućkaste površine papira. Promatran plošno uočljive su otisnute žućkaste konture portreta, a promatrano prema svjetlu na mjestu vodenog znaka vidljiv je crtež portreta zadebljanih, tamnožućkastih kontura, koji svojim izgledom vidljivo odstupa od izgleda portreta u vodenom znaku originalne novčanice.

            ZAŠTITNA NIT

            Zaštitna kovinska nit nije ugrađena u papirnu masu, već je imitirana folija tiskom na licu krivotvorine tako da su vidljivi imitirani prozorčići srebrnastog sjaja, bez natpisa 1000 HK. Gledajući prema svjetlu, ne može se vidjeti kontinuirana nit ugrađena u papirnu masu.

            PROVIDNI PROZORČIĆ

            Zbog pomaka crteža lica u odnosu prema crtežu na naličju i zbog debljine papira trokutasti se elementi s lica i naličja krivotvorine međusobno ne poklapaju i ne dopunjuju, te ne tvore slovo H.

            FLUORESCENCIJA

            Papir krivotvorene novčanice premazan je pokrivnom bijeložućkastom bojom i djelomično upija ultraljubičasto svjetlo te odaje svjetloljubičasti ton. Krivotvorena novčanica osvijetljena ultraljubičastom svjetlošću ne pokazuje fluorescenciju boja i oznaka serije i serijskog broja, niti zaštitni končići svijetle u bojama.

 

 
 

  Policijska postaja Križevci, Grdenićeva 3   48260 Križevci    (048 656 839